Fiksna protetika

1. Krunice i mostovi

Krunice se indikuju kod oštećenja zubnog tkiva karijesom, traumom, abrazijom. Mostovi se indikuju usled nedostatka jednog ili više zuba. Nadoknade možemo izrađivati od metal-keramike, cirkonijum keramike, feldspatne keramike.

  • Metalo – keramičke nadoknade se izrađuju na baznim ili plemenitim legurama. Naše iskustvo sa njima je dugo 26 godina i možemo ih ponuditi sa VITA Master ili VITA VM 13 ili Ivoclar keramičkim sistemima.
  • Zirconia krune i mostovi su danas već uveliko standard u savremenoj stomatologiji i polako metalo keramičke krune ostavljaju u senci. Mnogobrojne su prednosti Zircona i navešćemo samo neke, a to je njihov izuzetno prirodan i maksimalno estetski izgled kao i to da ih zajedno sa nama možete individualno dizajnirati po vašoj želji i uvek možemo izraditi nov rad bez uzimanja otiska, jer ih sve čuvamo u našoj digitalnoj arhivi.

2. Keramički viniri ili fasete

Predstavljaju estetski najkvalitetnije rešenje za promenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba. To su tanke ljuskice, tanke poput ljuske jajeta, koje se postavljaju na prednju površinu zuba i menjaju liniju zuba i osmeha. Izrađuju se 3D tehnologijom, od Litijum disilikatne keramike.

U našoj laboratoriji koristimo VITA AMBRIA – lithium disilicate press ceramic ukoliko presujemo vinire. Ukoliko ih režemo onda su to VITA blokovi kao što je VITA Suprinity PC litijum silikatna keramika ojačana cirkonijum dioksidom, VITA Suprinity T, HT, VITA VM 11, IPS e.max CAD. Viniri su svoju popularnost stekli u Hollywoodu zbog čega mnogi sanjaju o holivudskom osmehu.

3. Privremene krunice

Privremene krunice se izrađuju 3D tehnologijom od termoplastičnih polimera. Na taj način omogućavamo izradu estetski zahtevnog privremenog rada sa minimalnom plaq prijemčivosti. Ovakvi radovi mogu budu cementirani glas jonomer cementima i više meseci.

Hemijska veza glas jonomera i nasih privremenih kruna je sjajno izbalansirana zahvaljujući blokovima koje koristimo i omogućuje izuzetno lako skidanje istih.
Prednost ovakvog načina rada je sto možemo ispoštovati sve estetske zahteve pacijenata i više puta menjati dizajn ili adekvatno menjati dizajn samog rada na grebenu nakon većih hirurških intervencija.

4. Inleji, onleji, overleji

Koriste se u slučajevima kada želimo da promenimo kompozitne ispune koje se vremenom kontrahuju i svojom kontrakcijom otvore put mikroorganizama i omoguće stvaranje karijesa. Kompozitni ispuni vremenom se prebojavaju dok inley ili onley ne menja svoju boju i njegova postojanost mu daje prednost u odnosu na ostale ispune.

Pružaju bolje i dugotrajnije rešenje. Izrađuju se 3D tehnologijom od VITA Suprinity PC litijum silikatne keramike ojačane cirkonijum dioksidom, VITA Suprinity T, HT, VITA VM 11.